Proctor and Shaw Transforms Post-War House into Vivid Contemporary Home

Proctor and Shaw Transforms Post-War House into Vivid Contemporary Home

Battersea house is a post-war terrace house in London, which architects from Proctor and Shaw refurbished and extended with a contemporary loft and a modern rear extension.

“The original building is part of a post-war terrace built in the early 1950s on a bomb site. The home was extended to the side in the 1980s by the previous owner. Inspired by the post-war utilitarian design of the original building, we looked at mid-century American domestic architecture. In terms of massing we extended out the back and created level access to an excavated garden. The loft has been full extended with a crisp modern full-width flat dormer. The design robustly expresses the construction and materiality. The ground floor extension is built in a light cream brick, which contrasts with the dark blue painted original brickwork. Glazing is full height and width, expressed as a plane, with thin capping details to disguise mass. Roof and ceiling construction is exposed and co-ordinated with discreet lighting, making positive architecture out the original challenging ceiling heights. The vertical circulation has been enhanced with a new custom painted steel guarding and balustrade. This in turn is co-ordinated with a crafted birch plywood stair case to the loft. The rooms throughout the house have been treated individually with colour or materiality; dark green to the sitting room, pastel shades to bedrooms, unpainted plaster to the master bedroom, with tile and terrazzo to the bathrooms,” says Proctor and Shaw

Battersea-House-London2
Battersea-House-London4
Dining area
Battersea-House-London5
Kitchen
Battersea-House-London3
Battersea-House-London9
Bedroom
Battersea-House-London6
Bathroom
Battersea-House-London7
Battersea-House-London8
Battersea-House-London1
Birch plywood stair case
Battersea-House-London10
Exterior