StudioAC Creates Feeling of Escape from City Life in Apartment in Toronto

StudioAC Creates Feeling of Escape from City Life in Apartment in Toronto

  • Array Tereza

  • 4 weeks ago

The Candy Loft is situated on the second story of a hard loft conversion on a busy street in Toronto’s downtown west end. Toronto-based architectural practice StudioAC had a task to transformed the loft space in a way that would create a feeling of privacy in the center of Toronto.

“The plan uses an entry corridor and the location of the service areas to buffer the living space from the rest of the building – resulting in a very serene ambiance lined with large windows overlooking the canopy of the trees. In order to emphasize transitions in the loft: from entry to living, and public to private, we designed intimate arched hallways to create visual buffers from one space to the next. Solid douglas fir floor boards flanked by warm LED lights add to the phenomenological shift through these corridors as the floor transitions from cool concrete to soft natural materials. The upward glow of the lighting highlights the curve overhead as you move through the extruded thresholds. The Candy Loft is an exploration in material surfaces and formal gestures to create a sense of presence in the home. The douglas fir boards wrap the kitchen island, centered between the arched transitions and the kitchen pulls are made from exposed copper to show the patina of use over time. Despite its location in the heart of down town Toronto, the loft exudes a sense of intimacy reflected by natural materials that create a feeling of escape from city life,” explains StudioAC

Candy-Loft-Toronto2
Hallway to kitchen
Candy-Loft-Toronto3
Kitchen island
Candy-Loft-Toronto1
Candy-Loft-Toronto4
Kitchen side
Candy-Loft-Toronto5
Dining area
Candy-Loft-Toronto6
Candy-Loft-Toronto7
Hallway
Candy-Loft-Toronto8
Bedroom
Candy-Loft-Toronto9
Closet
Candy-Loft-Toronto10
Bathroom
Candy-Loft-Toronto11
X:2017 PROJECTS1724 Candy Lofts25 RevitCentral Files17.11.pdf
Floor Plan