Architect turns one-room home into cozy house in Porto

Architect turns one-room home into cozy house in Porto

The owner asked URBAstudios to redesign the room, located in the 19th century building in the historical centre of the city of Porto into an apartment, which would be able to accommodate up to 5 people.

“The programme was ambitious for a 36m2 space. The client wanted to build, with a limited budget, a complete apartment for short term renting, able to allocate 4 to 5 people with the best possible privacy. The approach aimed to take away the temporary and impersonal character typical of short term renting apartments by using a familiar and universally recognizable concept/image. Given that the project is in the top floor of the building, it was possible to expand the space towards the attic gaining more than 13 m2 of usable area. Moreover, it enhanced the strong, universal and simple image that defined the concept and the whole strategy of areas organization that visually transformed the apartment into a ‘House’. With a contemporary and willingly bold language, the space was divided in two halves. One green and one white. The green side, covered with the same material on all of its surfaces (floor, walls, ceiling) and painted in the same colour, is organized on two levels and mirrors the image of a “House”. Inside this half we find a first level with the entrance, the kitchen, the bathroom and the sleeping area, while in the second level, a mezzanine, there is one more sleeping area accessible through a vertical ladder. The white side has a double height ceiling, where the living room is located and from which you can access a small balcony with a panoramic view over the city. Because of the communal purpose of the area and of the language used in this half of the apartment, we can metaphorically think of this part as the patio. In a sense it brings you outside of the “House” and lets you perceive its volumetry. The bathroom is the only internal and closed room of the House, however a skylight running from wall to wall in the shower area, lets in abundant zenith lighting that, together with the light nuances and opacity of the materials, gives great amplitude, personality and coziness to this area. The particularity of the zenith lighting strengthens the identity of the idea of House, since this kind of lightening is seldom used in apartments. Although small, this design responds to the functional needs of the programme and aims at creating a spatial experience based on the feeling of surprise and contradiction by having the image/ concept of a House in the 3rdfloor of a building,” says Nuno Alves de Carvalho, the Principal Architect and Founder

green-house-urba-studios-porto15
“Green side”
green-house-urba-studios-porto13
green-house-urba-studios-porto11
Kitchen
green-house-urba-studios-porto12
Bathroom
green-house-urba-studios-porto14
green-house-urba-studios-porto2
View from the entrance
green-house-urba-studios-porto1
green-house-urba-studios-porto10
Sleeping area
green-house-urba-studios-porto7
green-house-urba-studios-porto6
green-house-urba-studios-porto3
green-house-urba-studios-porto26
Floor plan
green-house-urba-studios-porto27
green-house-urba-studios-porto28