Whiting Architects used appealing monochrome palette at penthouse in Melbourne

Whiting Architects used appealing monochrome palette at penthouse in Melbourne

Architecture and interior design studio Whiting Architects was approached by a a professional couple, who love to travel and kite board, to redesign their 70’s beachside penthouse in Melbourne. The main task was to manage a spacious yet complicated floor plan.

“Architectural approach starts at the front door: to create a sense of arrival/transition point, the area was covered with coir, like an oversized welcome mat, an internal window offers a glimpse through and into the main living area. The laundry door is replaced with a wall nib with continuous panelling, so the laundry entry takes on less importance – the door dissolves into the wall giving a cleaner more formal arrival point. The panelled wall also offers a concealed space for coats. Inside the laundry we incorporated a wet bench with stainless wires over to hang wet suits and washing: the area also houses services and general storage. Entry and arrival was a key part of design response. Existing entry felt like a backdoor service entry, dark and oppressive: a space that opened into a laundry and a concrete stair, which delivered you to the main living area. We introduced a ‘box’ to frame the entry and offer an arrival experience. The base of this box forms the first step; walk up inside and through the box arriving at the landing beyond. Our intention was to encourage a ‘process of discovery’. We didn’t want to reveal all at once, but offer glimpses as you work through and around a collection of box forms that have been inserted into the space. The boxes wrap existing, load-bearing masonry walls, which reduces their impact on the breakup of the interior space. Almost every room in the apartment offers a view to the beach stretching. Landlocked bathrooms are able to enjoy a view of the ocean by looking through the living area from frames sculpted into the structure. ‘Box’ forms support kitchen appliances, house clothing, conceal walls and services & work to provide a unified theme which binds the design, pulling it together over its 3 level expanse. The walk through entry form, the solid box in the kitchen, the proscenium form, which frames the view out to Beaconsfield Parade, the stair dividing box as well as the robe storage box in the main bedroom give the feeling that the apartment could be packed up / boxes closed then slid out to be relocated elsewhere,” explained Whiting Architects

beaconsfield-parade-whiting-architects-melbourne13
Hall
beaconsfield-parade-whiting-architects-melbourne1
Kitchen & dining area
beaconsfield-parade-whiting-architects-melbourne3
beaconsfield-parade-whiting-architects-melbourne9
beaconsfield-parade-whiting-architects-melbourne6
Living room area
beaconsfield-parade-whiting-architects-melbourne11
beaconsfield-parade-whiting-architects-melbourne12
beaconsfield-parade-whiting-architects-melbourne21
Fireplace
beaconsfield-parade-whiting-architects-melbourne14
Master bedroom
beaconsfield-parade-whiting-architects-melbourne17
Bathroom
beaconsfield-parade-whiting-architects-melbourne18
Study

 

beaconsfield-parade-whiting-architects-melbourne23
Floorplan