Brazilian residence by Reinach & Mendonça blends into greenery perfectly

Brazilian residence by Reinach & Mendonça blends into greenery perfectly

Sao Paulo-based architecture firm Reinach Mendonça Arquitetos Associados designes a residence implemented in a beautiful natural landscape site in Santo Antônio do Pinhal, a municipality in the state of São Paulo in Brazil.

“The project prioritized the verticalization with the purpose of occupying the area integrating the building with the environment. The spaces are defined in two blocks with different constructive processes. The support areas has a vertical circulation and a lower deck. They were built with traditional concrete structure and stone-clad masonry. The spaces are characterized by reserved functions and small openings. The social area and the upper floor are all reserved to the owners’. It was solved with a light wooden structure closed with panels of glass and it’s facing the green landscape and the wonderful view of the mountains. The connection between the support block and the social block are highlighted by the architectural details and different materialities. One of the most concern with the project was the scale of the house respecting the landscape. The lower floor is compact to resolve the guest rooms and fits in the very discreet terrain. At the same time, all the windows face the same mountainous landscape seen by the other rooms of the house. The upper floor with eaves, terraces and briseis results in a defined rectangular box that covers the entire ground floor in its external areas. This block, however, with a structure lightness and closures presents itself strong but respect the nature and it relates with the scale of the trees. Internally the spaces are all integrated through the glass doors and voids with double ceiling height. The kitchen has a wood stove and is in the center of the house between the living rooms so it’s also a social living space and not just an support area. In addition, natural materials such as wood, stone and slatted concrete are the finishes of the whole house and result in a pleasant and cozy composition for the cold climate of the city,” explains Reinach Mendonça Arquitetos

  • Location: Santo Antônio do Pinhal, Brazil
  • Date completed: 2016
  • Size: 4,400 square feet
  • Design: Reinach Mendonça Arquitetos
  • Photos: Nelson Kon
cm-residence-reinach-mendonca1
cm-residence-reinach-mendonca9
Living area
cm-residence-reinach-mendonca2
Dining area
cm-residence-reinach-mendonca12
cm-residence-reinach-mendonca3
Kitchen area
cm-residence-reinach-mendonca8
Terrace
cm-residence-reinach-mendonca10
cm-residence-reinach-mendonca6
cm-residence-reinach-mendonca11
Bathroom
cm-residence-reinach-mendonca7
Study
cm-residence-reinach-mendonca5
Exterior
cm-residence-reinach-mendonca4