Lot 1 design uses muted tones, natural materials and textures in interior of beautiful house in Australia

Lot 1 design uses muted tones, natural materials and textures in interior of beautiful house in Australia

A young family living in an architecturally award winning home designed by CO-AP Architects approached an interior architecture and design studio Lot 1 design to furnish, add warmth and texture into their home in Annandale, a suburb in the Inner West of Sydney,

“The clients are currently living in an architecturally award winning home designed by CO-AP Architects. However, they never quite finished off the homes interiors. Their brief was to add warmth and texture into the house by bringing elements of the outside in, as well as keeping a neutral tone with the use of soft hues throughout. They are a young family of four so practical furniture and finishes options were also a factor with these selections. The house required the layering of interior decoration and art curation filled with muted colour tones, natural materials and textures in order to enhance the experience of a restful, light filled family home.The house was originally the art studio and gallery space of artist Gabrielle Pool whose works my clients have always admired. I commissioned works from Gabrielle as well as other local Australian artists for this project. The home is quite rigid, angular and minimal in its architectural design so in contrast to that I focused on visually organic objects and the sense of touch in order to create a tactile environment that would give the clients the warmth they were seeking as well as complementing the existing architecture. The structural walls all ran on random angles which delivered challenges in placement of furniture and art. All pieces needed to be positioned in a way that naturally integrated into the architecture, allowing the client to comfortably transition throughout all spaces. As this house was architecturally designed in a way where you can visually interact from one end of the home to the other via an internal courtyard, it was paramount that the transition through the spaces flowed cohesively by the precise selection of furniture and art. Collaborating with artists Tracey Deep and Crossing Threads, who both are deeply inspired by nature, enabled us to extend the clients brief to a level they had never imagined,” explains Tammy Miconi, principal designer of Lot 1 Design

headland-house-annandale-lot-1-design2
Living room area
headland-house-annandale-lot-1-design1
headland-house-annandale-lot-1-design4
Dining area
headland-house-annandale-lot-1-design5
headland-house-annandale-lot-1-design8
headland-house-annandale-lot-1-design6
Kids media room
headland-house-annandale-lot-1-design10
headland-house-annandale-lot-1-design11
Master bedroom
headland-house-annandale-lot-1-design12
headland-house-annandale-lot-1-design13
headland-house-annandale-lot-1-design14
Floor plan
headland-house-annandale-lot-1-design15