Michal Hagara creates elegant and genuine home inspired by famous Tugendhat Villa

Michal Hagara creates elegant and genuine home inspired by famous Tugendhat Villa

A cosmopolitan couple asked Atelier Michal Hagara to design their new home in the center of Prague. As the client’s brief was very open, designer Michal Hagara decided to follow his life inspiration by modernism and the love of the Tugendhat Villa (by famous architect Ludwig Mies van der Rohe) in Brno.

“Inspired by modernism and the love of the Tugendhat Villa in Brno, I drew the concept from just these sources – not as formal as ideologically rather. As the clients, constantly on the road, should use the flat as a point of contact and a haven, I had the pleasure to create it calmly and comfortably, with a spark of playfulness – what I was aiming for in a purely geometric scheme, simple to strict shapes and a noble material scale supported by uncompromising craftsmanship. The project originated as a Gesamtkunstwerk, a complete author craft – the same principle as the architect Ludwig Mies van der Rohe applied at the end of the 1920s just in designing the mentioned villa. All of the elements are related together, continuously follow each other or deliberately contrast. The original layout of the apartment as well as the arrangement by the developer were not solved just happily. With regard to the potential of the residential building, I had to literally trench down the floor plan, adapt it to my intention and to the needs of the clients and create mutually overlapping functional zones. The floating space is oriented to the pair, their coexistence, communication and proximity. Clear forms are not disturbing, they provide functionality in an elegant habitat, and are a kind of painting canvass for life itself. The light concept is an essential part of the whole project. It creates not only moods, but it literally breathes life into matter and celebrates materiality – from the stone wall in the main living room, for example, an original artistic installation is created by pressing the switch. The zones in the apartment are multifunctional, and they do not always reveal their primary function at first glance – the mirror cubicle of the rectangular floor plan hides a built-in wardrobe and a toilet with a shower. The entrance is perceived as a welcome space – whether for the owners or their visits, so it is made as representative as the other interior – after all, it is the first impression of the whole work. The sunlight entering the corridor is dazzled by a raster that not only softens and disperses it, but at the same time prevents the unwanted view from outside. The raster motive is also used on the rest of north-east oriented windows of the apartment. As in the whole project, the synthesis of the artistic and utilitarian function of the elements is valid here as well,” explains Michal Hagara

casa-dolce-vita-prague-atelier-michal-hagara1
Entrance hall
casa-dolce-vita-prague-atelier-michal-hagara2
Closet
casa-dolce-vita-prague-atelier-michal-hagara3
casa-dolce-vita-prague-atelier-michal-hagara4
Kitchen area
casa-dolce-vita-prague-atelier-michal-hagara7
casa-dolce-vita-prague-atelier-michal-hagara5
casa-dolce-vita-prague-atelier-michal-hagara6
casa-dolce-vita-prague-atelier-michal-hagara9
Living room area
casa-dolce-vita-prague-atelier-michal-hagara10
casa-dolce-vita-prague-atelier-michal-hagara11
casa-dolce-vita-prague-atelier-michal-hagara12
casa-dolce-vita-prague-atelier-michal-hagara13
Bathroom