Francesc Rifé Studio designs two-storey apartment with unusual floor plan in Madrid

Francesc Rifé Studio designs two-storey apartment with unusual floor plan in Madrid

Barcelona-based Francesc Rifé Studio was approached to design a small intimate apartment located in the heart of Madrid.

“Reacting to the unique conditions of the space, divided into two levels, the new design uses an old wrought iron spiral staircase to define the layout. It is a house located on a third floor, and divided into two levels. On the upper floor the terrace functions as a natural light skylight towards the lower part. The latter is organized under a simple and orderly distribution of three territories: living room and dining room, open kitchen, bedroom and bathroom. All the areas are covered under a common denominator of pine wood, making reference to its previous life, and offering a constant harmony with the rest of materials. White is added to the project through walls and ceilings, as well as providing a new narrative to the staircase. The kitchen, projected in the same light tones, opens up to the rest of the space almost unnoticed, functioning as a transitional piece of furniture, without noise or stridency. The strategic integration of all the containers and electrical appliances has just silenced it. The dining room, facing it, is dressed with a custom-designed table and bench in the same pine material. The rest of the living room features a B&B Italia sofa and a Vitsoe bookcase. The shutters facing the street filter natural light, in constant dialogue with the clarity of the stairwell. Decorative lighting is also used to achieve greater warmth of light in certain areas. At the end of the apartment is the bedroom delimited by a fully integrated sliding door. This makes it possible to connect it completely with the rest of the dwelling, as well as hiding or discovering the bookstore that plays the leading role in the access. A large headboard extends the pine wood language to the bathroom, covered with white Dolomite marble. A subtle gesture of materiality that adds value to this space of the house. Finally, the upper level where the staircase ends is defined by a micro-working space communicated with the terrace, with views of the roofs and the sky of Madrid. A garden in the party wall introduces the vegetation into the project, creating a bucolic contemplative stage,” says Francesc Rifé

ana-apartment-francesc-rife-madrid7
Kitchen
ana-apartment-francesc-rife-madrid6
ana-apartment-francesc-rife-madrid3
Dining room
ana-apartment-francesc-rife-madrid5
ana-apartment-francesc-rife-madrid4
Living room
ana-apartment-francesc-rife-madrid9
Bedroom
ana-apartment-francesc-rife-madrid10
ana-apartment-francesc-rife-madrid11
Bathroom
ana-apartment-francesc-rife-madrid12
ana-apartment-francesc-rife-madrid14
ana-apartment-francesc-rife-madrid13
Terrace
ana-apartment-francesc-rife-madrid15
Floor plan