GRT Architects creates eclectic yet clear interior for Brooklyn home

GRT Architects creates eclectic yet clear interior for Brooklyn home

GRT Architects took advantage of the challenging floor plan of the Brooklyn townhouse and create eclectic interior with retro design pieces.

“The extreme narrowness of this eleven foot wide townhouse was a productive constraint. Most Brooklyn townhouses locate the stairs discretely to one side. At less than half the typical width, this home has its stairs in the center, cutting a vertical shaft visible from almost every room in the home. The outsized importance of this feature lead us to redesign it as a way to organize the space and redistribute light from a skylight above. Using different densities of fluted glass we provided privacy as needed to specific rooms while still transferring daylight across each floor from the windows at either end. Color, materials and lighting were used as a means to make one aware of the space and create different experiences as you move from standing to sitting to lying down, from brushing your teeth to taking a shower. A synthesis of period details and contemporary design, the project is playful and sophisticated—a reflection of the character of the young family that now lives there,” says GRT Architects

ft-greene-brooklyn-grt-architects17
ft-greene-brooklyn-grt-architects8
Kitchen
ft-greene-brooklyn-grt-architects26
Dining room
ft-greene-brooklyn-grt-architects16
ft-greene-brooklyn-grt-architects14
ft-greene-brooklyn-grt-architects7
Living room area
ft-greene-brooklyn-grt-architects18
ft-greene-brooklyn-grt-architects15
ft-greene-brooklyn-grt-architects6
Master bedroom
ft-greene-brooklyn-grt-architects19
ft-greene-brooklyn-grt-architects27
Master bathroom
ft-greene-brooklyn-grt-architects21
ft-greene-brooklyn-grt-architects3
ft-greene-brooklyn-grt-architects13
Study
ft-greene-brooklyn-grt-architects24
Children’s room
ft-greene-brooklyn-grt-architects23
Children’s bathroom
ft-greene-brooklyn-grt-architects9
ft-greene-brooklyn-grt-architects1
Exterior