B.E Architecture combines minimalist granite exterior with colorful interior in Armadale Residence

B.E Architecture combines minimalist granite exterior with colorful interior in Armadale Residence

Architecture firm B.E Architecture has recently completed both the exterior and the interior of The Armadale Residence, the three-storey home located in Armadale, a suburb of Perth in Australia.

“Within the lightly coloured granite structure, the interiors of the Armadale Residence have an unmistakable sense of fun which comes directly from the clients’ personalities. The split-faced granite blocks that the building is made from extend inside the house itself around the doors and windows. The reduced shell of the building is contrasted by the whimsical, colourful character of the house’s interior furnishings. The main living area has an eclectic mix of furnishings, combining classic designer items, vintage finds and custom made pieces. Each piece has its own history of acquisition or development and construction. Many of the items have strong colour and texture but they sit quite comfortably together and look as if they are part of a collection accumulated over many years. There is a casual, playful theme that runs through the items. This is especially seen in the custom 4m ring light made from hundreds of multicoloured disks and the series of Perspex display boxes which double as a coffee table. They demonstrate personality and craftsmanship but reject a more rigid formality. These items are also inspired from another time. The Perspex materials used are reminiscent of an early 1970’s Modern house. A series of significant fine art works are included throughout the house, including pieces by artists David Noonan, Mark Hilton, Heather B. Swann and Imants Tillers. The new pieces have been selected by B.E Architecture and installed in a way which encourage conversation and add something different to the experience of the house. The two Noonan portraits seem to be in conversation with each other from different sides of the entrance foyer. The clients enjoy entertaining so the large custom dining table is often extended for hosting large groups of guests. The living space opens entirely onto the adjacent terrace which fills with light in the afternoons. A line of curtains across the glazed doors softens the space when needed. In addition to the large spaces arranged for entertaining, there are more secluded areas which provide spaces for the clients to retreat. A large walk-in pantry provides discrete space for food preparations. A purpose-built television room contains the distraction of the television into one space. The room is filled with a custom built-in, olive green velvet sofa which gives support to views over longer television sessions. It is cosy for two but can comfortably seat ten people. The couple has a shared study with separate desks. The study is fitted with exhibit cases so the clients have the opportunity to curate their personal items. The master ensuite is a luxurious private space, where the use of granite comes into the custom made solid granite bath and basins, products B.E Architecture has been developing for some time. The bedroom and ensuite both open onto an internal courtyard planted with Japanese maples. Tucked below the trees is a discrete outdoor shower, an unusual amenity for the upper level of an inner city dwelling,” explains B.E Architecture

armadale-residence-perth-be-architecture1
armadale-residence-perth-be-architecture5
armadale-residence-perth-be-architecture6
Main living area
armadale-residence-perth-be-architecture12
armadale-residence-perth-be-architecture9
Bathrooms
armadale-residence-perth-be-architecture10
armadale-residence-perth-be-architecture11
armadale-residence-perth-be-architecture3
Swimming pool
armadale-residence-perth-be-architecture8
Exterior