ATELIER BAULIER uses sustainable yet refined materials in London apartment

ATELIER BAULIER uses sustainable yet refined materials in London apartment

London-based studio ATELIER BAULIER has recently completed revamping of a traditional victorian maisonette in London.

“Taking down the partition between the 2 former rooms allowed to reconfigure the space and create a dedicated dining area which was previously missing. A new kitchen was designed to suit the new layout and optimise countertop area. The decommissioned living-room door has been replaced by an internal window bringing daylight to the stairwell. The project also included the design of 2 wardrobes for the small bedroom alcoves and cat-friendly joinery units for the living room. Materials have been selected with sustainability in mind. A recycled glass composite material made of old windscreens and windows has been used for the countertop, rotary cut european pine plywood for the cabinets and low VOC paint throughout,” explains Aurore Baulier

  • Location: London, United Kingdom
  • Date completed: 2018
  • Size: 700 square feet
  • Design: ATELIER BAULIER
  • Photos: ATELIER BAULIER
elephant-castle-london-atelier-baulier2
Kitchen view through the new opening
elephant-castle-london-atelier-baulier1
Kitchen peninsula
elephant-castle-london-atelier-baulier3
Storage wrapping around kitchen door
elephant-castle-london-atelier-baulier5
Kitchen details
elephant-castle-london-atelier-baulier12
elephant-castle-london-atelier-baulier9
elephant-castle-london-atelier-baulier4
Dining area
elephant-castle-london-atelier-baulier7
Dining area wall units
elephant-castle-london-atelier-baulier10
Living room unit
elephant-castle-london-atelier-baulier11
Cat’s ladder
elephant-castle-london-atelier-baulier15
Bedroom and bedside nooks in closets
elephant-castle-london-atelier-baulier16
Closet
elephant-castle-london-atelier-baulier14