Scenario Architecture opens up garden greenery at London semi-detached house with glass-fronted extension

Scenario Architecture opens up garden greenery at London semi-detached house with glass-fronted extension

Scenario Architecture was approached to revamp and refresh the first floor of a two storey post war semi-detached house in London.

“The areas were dark and segregated and they ended up not using them at all. The house had previously a rear poorly made and non-insulated conservatory raised three steps from the rear garden, and a rear extension with ancillary spaces. The way we designed it is not about something in specific- it comes from clients brief about space- every project has its own element. We made a non-usable space into a client’s lifestyle. We used the front side area for bicycle storage so that they would not pass the bikes through the house. The entrance space got redesigned to allow for a built in bench with shoe storage underneath. A hidden-when-open fire door creates the only barrier with the rest of the ground floor open plan. The reception area remained at the front of the house. The wall next to the previously non-functional fireplace got demolished to allow for passage and view to the kitchen. The fireplace got replaced with a two sided ”window” fireplace to allow both the reception area and the kitchen to benefit from it. A single wall division provides privacy for the shower room area on the ground floor and at the same time acts as a catwalk on the top for the couple’s two cats with access from the main staircase going up. The kitchen floor is lowered to allow for a mental separation from the rest of the areas and its polished concrete with the reflective surface adds to the ambient light. A central island provides some additional work space and flexibility for the rest of the space as the kitchen table can slide and hide in it. A newly created space next to the kitchen is being used as a Japanese style seating/ work area a bit more isolated from the rest of the areas but directly connected at the same time and can also assume various uses. This seating area and the kitchen have now direct connection to the garden with two large sliding folding doors. The new extension incorporates a green roof and a large skylight above the seating area,” says Scenario Architecture

minimal-living-london-scenario-architecture2
Living area
minimal-living-london-scenario-architecture5
Fireplace as spatial separation
minimal-living-london-scenario-architecture6
Kitchen
minimal-living-london-scenario-architecture4
minimal-living-london-scenario-architecture7
minimal-living-london-scenario-architecture8
minimal-living-london-scenario-architecture9
minimal-living-london-scenario-architecture11
Outside view
minimal-living-london-scenario-architecture14
minimal-living-london-scenario-architecture13